Calais staat opnieuw in lichterlaaie

In het vluchtelingenkamp in het Noord-Franse Calais hebben migranten opnieuw hun eigen hutten en andere bouwwerken in brand gestoken. De dikke rookpluimen waren tot kilometers ver te zien. De vluchtelingen stichten brand uit protest tegen de verplichting ontruiming van de ‘jungle’, die sinds maandag aan de gang is.

De ontruiming van het kamp verliep deze ochtend wel nog rustig, maar rond de middag nam het aantal brandhaarden weer toe. Er is onder meer een bestelwagen beginnen branden. De brandweer is ter plaatse, maar telt onvoldoende manschappen om onmiddellijke alle vuurhaarden onder controle te krijgen. 

Verschillende mensen hebben met al hun bezittingen hun noodwoning moeten verlaten, om aan de vlammen te ontsnappen. Andere bewoners proberen de gasflessen in veiligheid te brengen. Afgelopen nacht waren nog twee gasflessen ontploft, waarbij een bewoner lichtgewond werd aan de trommelvlies.

Ontruiming van ‘jungle’
De Franse overheid ontruimt sinds maandag het vluchtelingenkamp in Calais. Het is de bedoeling om alle inwoners naar een andere opvangplaats in het land te brengen. Ongeveer twee derde van de bewoners heeft het kamp al vrijwillig verlaten. Veel tenten en tijdelijke woningen zijn intussen leeg. 

De ontruiming zal wellicht een volledige week in beslag nemen.

Bekijk ook: