Nederlands koppel laat hond klonen

In Nederland is er ophef ontstaan over een gekloonde hond. Het tv-programma: ‘Klonen: Wens of Waanzin’ heeft een hond van een Nederlands koppel laten klonen in Zuid-Korea. Het is de eerste keer dat een Nederlandse hond gekloond wordt. In België lopen er nog geen gekloonde viervoeters rond.

Pipo is helemaal gezond en 100% genetisch identiek aan Joep, een bulldog van twaalf jaar uit Nederland. Joep overleed begin dit jaar. Om hem te laten klonen trokken zijn baasjes samen met een televisieploeg naar Zuid-Korea. Het bedrijf Soeaam kloonde sinds 2005 al 851 honden.

Huidcel
De wetenschappers hebben genoeg aan één enkele cel van de hond, meestal een huidcel. De kern van die cel planten ze in bij de eicel van een donorhond. Door een elektrische impuls smelten de huidcel en de eicel samen tot een embryo. Dat embryo planten ze in bij een draagmoeder. En na een normale draagtijd, bij honden zo'n zestigdagen, wordt de kloon geboren.  

Uitzicht en gedrag
De pup is honderd procent genetisch identiek, maar kan er wel een beetje anders uitzien en zich anders gedragen. Je kan het vergelijken met een eeneiige tweeling. 

“Een dier dat vlekken heeft, gaat die vlekken op een andere plaats eventueel vertonen dan zijn donordier. Ook het karakter van een dier wordt beïnvloed door de omgeving waar het in opgroeit. Bijvoorbeeld een puppy die geboren wordt bij een angstig moederdier, zal zelf ook angstiger zijn”, legt Ann Van Soom, professor dierengeneeskunde aan de UGent, uit. 

Verboden
In België is het commerciële klonen van dieren verboden, een gekloond dier importeren mag wel. Maar dierenartsen bij ons raden dat sterk af. 

“We adviseren de mensen in eerst instantie te denken aan het fokken met een hond, als ze graag een nakomeling willen of een herinnering aan hun hond. In tweede instantie om hun goed hart te laten spreken, en misschien een puppy uit het asiel te halen”, zegt Van Soom.

Soeaam vraagt 75.000 euro om een hond te klonen. De vliegtickets naar Zuid-Korea en het vervoer van de hond inbegrepen.