Dossier President Trump

“Obamacare kent nog veel tekortkomingen”

Door Obamacare, het gezondheidsstelsel van huidig president Obama, hebben twintig miljoen Amerikanen die vroeger geen verzekering hadden, er nu wel een. Maar het systeem heeft voor- en nadelen, zeggen twee Belgische dokters die in Amerikaanse ziekenhuizen werken.

Dokter Babak Movahedi werkt als transplantchirurg in het UMass Memorial-ziekenhuis in Worcester niet ver van Boston. Movahedi maakte de invoering van Obamacare mee. Een systeem met nog veel tekortkomingen vindt hij. “Als je geen ziekteverzekering hebt, moet je maandelijks een boete betalen op je belastingen. Dat is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten.”

Grote verschillen
Veel mensen vinden het hun eigen keuze of ze al dan niet een ziekteverzekering willen. “Mensen hebben niet altijd de keuze om naar hun dokter of ziekenhuis naar keuze te gaan. De verzekering bepaalt welke netwerken ze kunnen gebruiken, welke dokters ze kunnen raadplegen en in welke ziekenhuizen ze kunnen gaan.”

Dokter Bart Leroy komt van het UZ Gent en werkt als specialist erfelijke oogziekten een week op de vijf in het kinderziekenhuis in Philadelphia. Hij ziet als geen ander de grote verschillen met onze gezondheidszorg. Vooral de administratieve rompslomp is een groot probleem.

Drama’s
En dan nog geven de verzekeringsmaatschappijen soms geen toestemming. Zowat de grootste frustratie van beide dokters is wanneer ze patiënten daardoor niet kunnen helpen.

“Soms sta je twee, drie, vier jaar op een wachtlijst voor een orgaan en op de dag van de operatie komen we te weten dat hun verzekering veranderd is en dat ze niet gedekt zijn. En dat zijn natuurlijk drama's”, zegt Movahedi.

“Ik had een patiënt met complicaties waardoor hij een speciale laserbehandeling nodig had. Die persoon is nooit naar dat andere ziekenhuis geweest, omdat hij het niet kon betalen. Daardoor heeft hij het zicht verloren aan een oog en dat is zeer frustrerend. Want als oogarts wil je zicht redden en als dat niet lukt, waar ben je dan mee bezig?”, vraagt Leroy zich af.