Rania laat Mathilde kwetsbaar Jordanië zien

Om haar werkbezoek aan Jordanië af te sluiten, bracht koningin Mathilde deze voormiddag, op uitnodiging van de Jordaanse koningin Rania, een bezoek aan de Jordan River Foundation. Rania is voorzitter van deze stichting, die onder meer werkt rond het versterken van het lot van Jordaanse vrouwen. Het grootste deel van het bezoek stond in het teken van de ruim 600.000 Syrische vluchtelingen in Jordanië. Met het bezoek aan Rania's stichting verschoof de klemtoon even naar de kwetsbare Jordaniërs.

Bovenop de vluchtelingenstroom (Syrische, maar ook nog altijd ruim 2 miljoen Palestijnse vluchtelingen) staat Jordanië zelf ook voor een aantal grote uitdagingen. Zo ligt het tussen Irak, Syrië en Israël, is het het enige land in de regio zonder olie, kampt het met een watertekort en is 85 procent van de hoogopgeleide jongeren werkloos. Premier Hani Al Mulqi was tijdens zijn ontmoeting met de Belgische delegatie, vanochtend, dan ook niet optimistisch over de toekomst van zijn land.

Noden Jordaniërs
Met haar uitnodiging wilde Rania ook de noden van de Jordaniërs onder het voetlicht brengen. De Jordan River Foundation heeft verschillende projecten lopen voor vrouwen die handwerk, zoals tapijten, manden en ander klein meubilair, verkopen. Zij krijgen opleidingen boekhouden en marketingtechnieken. De kennis die ze daar opdoen, moet vervolgens de lokale gemeenschappen ten goede komen. Sinds de start van de Jordan River Foundation in 1995 hebben meer dan 3.500 families hiervan gebruikgemaakt.

Spanningen
De Croo wees, na afloop van de missie, ook op de recente spanningen in de Jordaanse samenleving over het onthaal van de kleine 3 miljoen vluchtelingen. De Jordaniërs vragen zich af welk voordeel zij halen uit hun gastvrijheid. Het bezoek van Mathilde aan Rania's stichting moet de Jordaniërs duidelijk maken dat de Jordaanse inspanningen gewaardeerd worden door de internationale gemeenschap, en dat zij ook niet vergeten worden.

De Croo pleitte er dan ook voor om - behalve het puur humanitaire - ook na te gaan welke mogelijkheden er zijn om de handel met en investeringen in Jordanië verder op te drijven.