Deze migranten geven Engelse droom op

De ontruiming van de ‘jungle’ in Calais is vanochtend vroeg gestart. Bij een registratiecentrum in de buurt van het vluchtelingenkamp stonden rond 8.00 uur al honderden migranten te wachten. Ze kunnen niet wachten om te vertrekken en schuiven met hun hele hebben en houden aan.

Zestig bussen met migranten vertrekken vandaag naar opvangcentra over heel Franrijk. In elke bus zijn twee hulpverleners aanwezig en brood en water voor onderweg. Voorlopig verloopt alles gestructureerd, al is er ook nog veel onduidelijkheid. Zo mogen minderjarigen met familie in het Verenigd Koninkrijk nog blijven in het kamp.

Basheer Faizi is een Afghaanse minderjarige wiens broer al in Engeland is aangekomen. “Ik weet niet wanneer ik vertrek. Ik moet wachten op een telefoontje om naar Engeland te kunnen gaan”, zegt hij. Alle vluchtelingen die vandaag op de bus stappen, geven de droom om het Verenigd Koninkrijk te bereiken definitief op en krijgen officieel asiel in Frankrijk.

6.000 tot 8.000 migranten
Het tentenkamp in Calais ontstond anderhalf jaar geleden en herbergt momenteel nog 6.000 tot 8.000 migranten, onder wie 1.300 niet-begeleide minderjarigen. Het gaat vooral om Afghanen, Soedanezen en Eritreeërs die illegaal naar Groot-Brittannië willen doorreizen.

De ontruiming van de 'jungle' zal een week in beslag nemen. Om alles in goede banen te leiden, zijn zowat 1.250 agenten gemobiliseerd.

Bekijk ook: