Dossier President Trump

Trump in 2008: "Clinton is fantastisch"

Je zult het nauwelijks geloven, maar het staat op beeld: de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump die zijn rivale Hillary Clinton “een prachtige vrouw” en een “erg leuke vrouw” noemt. Die uitspraken deed hij zes jaar geleden in een interview, waarvan de video nu pas gelekt is. Het is een groot contrast met de scherpe taal die hij de laatste tijd gebruikt als hij over Clinton spreekt.

“Ik denk dat Hillary Clinton een prachtige vrouw is”, zei Trump in 2008 tijdens een interview met de Amerikaanse nieuwszender NY1. “Ik denk dat ze gewoon niet altijd begrepen wordt. Weet je, Hillary is een erg slimme vrouw en een sterke vrouw. Ze is ook gewoon een erg leuke vrouw.”

In het interview toont Trump zich ook grote fan van Bill Clinton, voormalig Amerikaanse president en echtgenoot van Hillary. “Ik denk dat Hillary een fantastische vrouw is voor een president en ik vond Bill Clinton ook een fantastische president”, gaat Trump verder. “Veel mensen hebben hem gehaat omdat ze vreselijk jaloers waren. Maar Bill Clinton was een geweldige president en Hillary is een geweldige en een goede vrouw.”

Contrast met debatten
Het contrast met de vorige verkiezingsdebatten kan niet groter zijn. Trump noemde zijn rivale onder meer de “duivel” tijdens een verkiezingsoptreden in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Daarnaast sprak hij ook een aantal keer over “corrupte Hillary” en liet hij optekenen dat Clinton in de gevangenis thuishoort vanwege het schandaal rond haar privémails.

Bill Clinton krijgt ervan langs
Ook Bill Clinton kreeg de afgelopen tijd een aantal vegen uit de pan van Trump. Hij noemde hem een "verkachter" die vrouwen misbruikte en op een kwaadaardige manier heeft aangevallen. “Hillary heeft een verkrachter verdedigd en ze zou zich moeten schamen”, zei de Republikeinse presidentskandidaat.