Noord-Irak kreunt onder strijd tegen IS

In het noorden van Irak wordt de strijd tegen IS in de stad Mosul voortgezet. VTM NIEUWS-oorlogsverslaggever Robin Ramaekers is erin geslaagd om samen met de Koerdische peshmerga tot op tien kilometer van Mosul te geraken.

Op iedere vierkante kilometer terrein dichter bij Mosul wordt nu zwaar gevochten. Zo ook in het stadje Fazilya, op slechts enkele kilometers van de Iraakse stad. De stellingen op IS zijn daar de voorbije dagen heftig gebombardeerd en de Koerdische peshmerga-strijders zijn dan ook hoopvol dat de terreurgroep vernietigd wordt. “Het ziet ernaar uit dat IS langzamerhand vernietigd wordt, maar het gevecht is zwaar”, zegt één van de strijders aan VTM NIEUWS-reporter Robin Ramaekers.

Ook in het stadje Nawaran is de afgelopen dagen fel gevochten. Daar haalde de peshmerga de slag thuis: de plek kon uit de handen van de terreurgroep IS bevrijd worden. Met het bevrijden van Nawaran komt de Koerdische Persmerga stap voor stap dichter bij hun doel: het bevrijden van Mosul. Het zal nog dagen of weken duren aleer dat doel wordt bereikt.