Welke rol speelt WhatsApp bij terreur?

Ronselaars van Islamitische Staat (IS) gebruiken steeds vaker chatprogramma’s zoals WhatsApp en Telegram om jongeren te overtuigen om hier bij ons aanslagen te plegen. Die berichten zijn voor de antiterreurdiensten bijna onmogelijk te onderscheppen. De federale procureur Frédéric Van Leeuw is op dit ogenblik in Parijs om te praten over het probleem met zijn collega's uit Frankrijk, Marokko en Spanje. De vier procureurs vinden dat er dringend ingegrepen moet worden.

“De antiterrorismeprocureurs willen met dezelfde stem spreken om iedereen te waarschuwen voor het probleem van ontcijfering van berichten en vergrendeling van de laatste generatie telefoons, tablets en computers”, zegt François Molins, procureur van Parijs.

"Ronselaars gaan steeds grondiger te werk"
Het probleem van de ronselaars die rekruteren via sociale media wordt bijzonder groot en er valt ook heel weinig aan te doen. Dat zegt collega Karel Lattrez vanuit Parijs. “Ronselaars gaan steeds grondiger te werk om heel veel jongeren aan te spreken, te radicaliseren en misschien zelfs te overtuigen om aanslagen te plegen”, zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. “De procureurs willen nu systemen om ook die sociale media te kunnen onderscheppen.”