Dossier President Trump

Kan Trump uitslag afwijzen?

Tijdens het derde en laatste debat voor de presidentsverkiezingen wou Donald Trump niet zeggen of hij de verkiezingsuitslag zou erkennen. Hij is de eerste president in 160 jaar democratische verkiezingen die dat doet. Maar kan Trump de uitslag zomaar afwijzen?

"Donald Trump kan de verkiezingsuitslag in vraag stellen als het een hele nauwe verkiezingsuitslag is', zegt Greet De Keyser VS-correspondent voor VTM NIEUWS. In alle staten waar het verschil kleiner is dan één procent, kan Trump vragen voor een hertelling. "Dat gebeurt automatisch als het verschil zo klein is", zegt De Keyser. Ook wanneer de verschillen klein zijn, maar groter dan één procent kan de Republikein een hertelling vragen.

Een andere mogelijkheid is dat hij met zeer concrete bewijzen naar de rechtbank stapt om aan te tonen dat er geknoeid is met de verkiezingen. "Maar iedereen twijfelt eraan of dat het zo ver zal komen', aldus Greet De Keyser.

Ingeslagen als een bom
De woorden van Trump sloegen in de VS in als een bom. "Het stoot op massa's kritiek" zegt VTM NIEUWS-correspondent Greet De Keyser. Vanuit zijn eigen partij krijgt Trump ook heel veel kritiek. Ze vinden dat hij nu echt een stap te ver is gegaan. De partij zegt dat hij op deze manier de verkiezingsdag probeert te manipuleren.

Trump is de eerste presidentskandidaat ooit die dit doet en de Amerikanen zijn dan ook geschokt. "In de 160 jaar dat er democratische verkiezingen zijn is dit nooit voorheen gebeurd dat een presidentskandidaat wantrouwen uit over de hoeksteen van de democratie", zegt Greet De Keyser.

Bekijk ook: