Onze man volgt strijd om Mosul

De regeringstroepen en Koerdische strijders rukken intussen verder op naar het IS-bolwerk Mosul. VTM NIEUWS-oorlogsreporter Robin Ramaekers heeft de nacht doorgebracht aan het front, op nauwelijks 25 kilometer van Mosul. Vanmorgen in alle vroegte lanceerden de koerden, de Peshmerga, een nieuw offensief.

Het is de bedoeling om met het offensief opnieuw een aantal dorpen van IS te bevrijden. De Peshmerga-positie heeft zicht op de oostkant van Mosul en de dorpen er rond. Er wordt tijdens de nacht zwaar gebombardeerd.

De dikke rookpluimen komen van door IS aangestoken branden die de vliegtuigen het zicht moeten ontnemen.

Ondanks het vele geweld ontbreekt het de Peshmerga niet aan overtuiging. Angst hebben ze niet al gaat het erg moeizaam.

Moeizaam
"De Peshmerga zijn erin geslaagd om met heel veel moeite uiteindelijk tien kilometer dichter bij Mosul te raken", vertelt VTM NIEUWS-oorlogsverslaggever Robin Ramaekers.

Het laatste front bevindt zich nu op vijftien kilometer van de stadspoorten van Mosul. Bij het offensief dat VTM NIEUWS hebben tien mensen het leven gelaten. Het gaat heel moeizaam en stapje voor stapje komt men dichterbij.

Terwijl de Peshmerga veel geweld gebruiken, lijkt het of IS niet meteen op elke aanval reageert. "IS probeert heel gericht Pechmergadoelwitten te raken met zelfmoordterroristen en mortiergranaten.