Dossier Strijd tegen IS

Vandeput: "Bewijs Russen is onjuist"

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) eist excuses van Rusland nadat hij de bewijzen heeft ingekeken die de Russen zelf hebben aangebracht. "Rusland verwijst in de bewijslast naar een aantal 'elektronische nummerplaten' van vliegtuigen", zegt de minister aan VTM NIEUWS. "Die nummers zijn niet toegekend aan Belgische F-16's."

Rusland kwam vanmiddag naar buiten met "bewijs" dat Belgische F-16's een dorp in de buurt van Aleppo bombarderdeerden. Volgens de Russen bewijzen radarbeelden van Russische en Syrische stations dat de F-16's tijdens de aanval wel degelijk in de buurt waren. "De Russen hebben door het vrijgeven van de nummers bewezen dat wij er net niet bij betrokken waren. De nummers zijn namelijk niet toegekend aan Belgische F-16's", zegt Vandeput. "Ik eis dan ook verontschuldigingen van Russische kant."

Ook generaal-majoor Frederik Vansina, de commandant van de luchtcomponent, ontkent dat er Belgische F-16's betrokken zijn. "De codes die het vliegtuig uitstuurt, een soort elektronische nummerplaat, behoren niet toe aan Belgische toestellen. Onze toestellen waren op dat moment actief boven een ander gebied in Irak."

Zes doden
De Russische autoriteiten maakten melding van zes burgerdoden bij een luchtaanval op Hassadjek. Volgens Moskou waren er geen Russische of Syrische vliegtuigen in de zone, maar werden er wel twee Belgische F-16's gedetecteerd. De Belgische vliegtuigen maken deel uit van de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).