Wat is juist het probleem met CETA?

Wallonië is radicaal tegen CETA, het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada. Maar wat is het probleem nu juist met CETA? VTM NIEUWS-journalist Jelle Francken legt het uit. “Verschillende sectoren vrezen klappen te krijgen door het verdrag”, vertelt Jelle Frencken.

Boeren zijn bang dat onze markt overspoeld wordt met goedkoop Canadees vlees. Wallonië en ook heel wat Europese vakbonden en werknemersorganisaties vrezen dat het verdwijnen van de barrières zal leiden tot laksere milieu- en voedselregels.

Streekproducten
Maar niet enkel langs Waalse kant is er protest. Ook in Vlaanderen weerklinken er kritische stemmen. Producenten van streekproducten zijn bang dat ze hun eigenheid zullen verliezen. Zo vrezen bakkers van Geraardsbergse mattentaarten dat Canadese producenten binnen kort hun beschermde naam kunnen stelen.

Wat is CETA?
CETA staat voor Comprehensive Economic and Trade Agreement (Uitgebreide Economische en Handelsovereenkomst). Het is een handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. CETA ligt op tafel omdat op dit moment steeds invoerrechten moeten betaald worden op Canadese producten die de EU binnenkomen en omgekeerd. Het handelsverdrag zou daar een einde aan moeten maken.

Voordeel?
Experten zeggen dat het verdwijnen van de handelsbarrières de economische groei ten goede zal komen. Ook zouden Europese bedrijven beter moeten kunnen concurreren met de Amerikaanse en dat komt vooral Vlaanderen ten goede, want dat is goed voor tachtig procent van de Belgische export.