Dossier Strijd tegen IS

Rusland: "Bewijs voor F-16-aanval België"

Rusland heeft naar eigen zeggen "bewijs" dat Belgische F-16's een dorp in de buurt van Aleppo bombardeerden. Volgens de Russen bewijzen radarbeelden van Russische en Syrische stations dat de F-16's tijdens de aanval wel degelijk in de buurt waren. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ontkent met klem.

Het Russische ministerie van Defensie zal de vliegroutes van Belgische gevechtstoestellen op het ogenblik van het dodelijk bombardement openbaar maken. Dat melden Russische media op gezag van woordvoerder majoor-generaal Igor Konasjenkov.

"Rusland heeft efficënte middelen voor luchtverdediging om de klok rond de situatie in de lucht boven bijna heel Syrië in de gaten te houden", zei Konasjenkov, die eraan toevoegde dat ook Syrische luchtverdedigingssystemen het laatste jaar zijn hersteld en het luchtruim controleren. "Wij zullen vandaag informatie omtrent de vliegroutes en de acties van de Belgische luchtmacht en toestellen van de Amerikaanse luchtmacht in het Syrische luchtruim op 18 oktober openbaar maken", kondigde de woordvoerder aan.

Defensie ontkent
Gisterenochtend heeft Belgisch minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ontkent dat Belgische F-16's verantwoordelijk zijn voor de luchtaanval en dat herhaalde hij vandaag in de Kamer. "We hebben op het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd aan de Russische ambassadeur om de bewijzen te tonen en dat heeft hij niet gedaan. Mensen die liever Twitter geloven of andere dingen, die doen maar. Ik zeg dat we daar niet aanwezig waren", vertelt Vandeput.

Minister Reynders zegt ook dat de Russische ambassadeur hem geen bewijzen heeft kunnen tonen. Reynders riep hem gisteren op het matje na de Russische beschuldigingen.

Zes doden
De Russische autoriteiten maakten melding van zes burgerdoden bij een luchtaanval op Hassadjek. Volgens Moskou waren er geen Russische of Syrische vliegtuigen in de zone, maar werden er wel twee Belgische F-16's gedetecteerd. De Belgische vliegtuigen maken deel uit van de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). 

Bekijk ook: