Onze man overnacht aan front bij Mosul

In Irak is de strijd om Mosul volledig losgebarsten. VTM NIEUWS-oorlogsverslaggever Robin Ramaekers bracht de nacht door aan het oostelijke front in Bashiqa en zag hoe duizenden peshmerga-strijders zich klaarmaakten voor een van de grootste offensieven tot nu toe om de stad te heroveren op IS.

“Het is duidelijk dat er hier een zeer groot offensief wordt voorbereid”, aldus Robin Ramaekers, in een videoboodschap die hij ons vannacht bezorgde. “Duizenden peshmerga hebben hier verzameld en om 4 uur wordt het startschot gegeven. Niemand wil iets zeggen over het offensief, maar het is duidelijk als je hier rondloopt: enorm veel militairen staan klaar om op te rukken naar Mosul. Er is ook artillerie bij betrokken, tanks en luchtsteun, want er vliegen regelmatig straaljagers voorbij. Iedereen maakt zich klaar voor een van de grotere offensieven om Mosul te heroveren op IS.”

De Iraakse stad Mosul is het grootste bolwerk van IS en hun laatste bolwerk in Irak. Het Iraakse leger en de Koerdische peshmerga-strijders voeren een offensief uit om de stad te heroveren. De strijd wordt onder meer gevoerd in het dorp Bashiqa, dat op slechts 25 kilometer van de stad ligt. Het is op dit moment de meest vooruitgeschoven post van de Koerdische peshmerga.