Dossier Strijd tegen IS

Onze man aan front in strijd om Mosul

In Irak woedt de strijd om Mosul in alle hevigheid verder. Niet minder dan 50.000 Iraakse troepen en zowat 40.000 Koerdische peshmerga-strijders hebben de stad volledig omsingeld. VTM NIEUWS-oorlogsverslaggever Robin Ramaekers is vandaag met de peshmerga tot aan het oostelijke front geraakt bij Bashiqa. 

De Iraakse stad Mosul is het grootste bolwerk van IS en hun laatste bolwerk in Irak. Het Iraakse leger en de Koerdische peshmerga-strijders voeren een offensief uit om de stad te heroveren. De strijd wordt onder meer gevoerd in het dorp Bashiqa, dat op slechts 25 kilometer van de stad ligt. Het is op dit moment de meest vooruitgeschoven post van de Koerdische peshmerga. In het gebied werd afgelopen nacht nog zwaar gevochten. 

Foto's met lichaamsdelen
De strijders die daar nu postvatten maken zich klaar om opnieuw toe te slaan en IS uit het gebied te verdrijven, al blijft de terreurgroep zich voorlopig hardnekkig verzetten. Dat doen ze onder meer door zelfmoordaanslagen te plegen. De strijders van de Koerdische peshmerga zien het voor hun ogen gebeuren en poseren met de lichaamsdelen van de zelfmoordterroristen, als aandenken voor later.

“De meeste beelden zijn te gruwelijk voor woorden, maar voor de mannen aan het front zijn het trofeeën”, zegt VTM NIEUWS-oorlogsverslaggever Robin Ramaekers aan de frontlijn. “De haat zit dan ook diep, aan beide kanten.”