Lot van 'Marslander' nog onduidelijk

Het moest een historische dag zijn voor de Europese ruimtevaart: het allereerste Europese ruimtetuig zou deze namiddag landen op Mars na een reis van zeven maanden. De 'Marslander' Schiaparelli had volgens de planning om iets voor 17 uur moeten neerstrijken op de rode planeet, maar de ruimtevaartorganisatie ESA wacht nog steeds op nieuws. Via Twitter laten ze weten dat er morgen pas meer duidelijkheid zal zijn over het lot van het ruimtetuig. De satelliet is wel succesvol in een vierdaagse baan rond Mars gebracht en geeft signalen door.

Het ruimtetuig was op 14 maart – om 10 uur en 31 minuten specifiek – de ruimte ingestuurd vanuit Kazachstan en legde de afgelopen maanden ruim 500 miljoen kilometer af.

Deze namiddag was het ruimtetuig de atmosfeer van Mars ingedoken met een snelheid van maar liefst 21.000 kilometer per uur. Enkele minuten later moesten een hitteschild, een parachute en stuwmotoren in werking treden om ervoor te zorgen dat het ruimtetuig zes minuten later geen al te harde botsing zou maken. Maar voorlopig is het nog onduidelijk of alles volgens plan verlopen is. Ruimtevaartorganisatie ESA laat weten dat de technici tijd nodig hebben om na te gaan wat er met het toestel is gebeurd, en dat ze morgen verder gaan communiceren.

Los van moederschip
Zondag had de zogenaamde Schiaparelli-module zich al losgemaakt van zijn moederschip en had daarna de moeilijke taak om helemaal alleen te landen op de rode planeet. En alleen betekende in dit geval ook echt alleen: de vluchtleiders konden vanop 170 miljoen kilometer niet ingrijpen én hun bevelen zouden overigens pas binnen twintig minuten aangekomen zijn. 

Technologie testen
De landing van de Schiaparelli is in de eerste plaats bedoeld om de technologie te testen voor deel twee van de missie. Rond 2020 willen Europa en Rusland namelijk weer naar Mars. Dan moet een onbemande verkenner worden gebracht. Die kan over het oppervlak rijden en metersdiepe gaten boren, op zoek naar meer sporen van leven.

Naast de landing van de lander Schiaparelli kwam overigens ook de satelliet Trace Gas Orbiter in een baan rond de rode planeet terecht. Deze satelliet heeft vooral de opdracht om te speuren naar methaan, een gas dat kan wijzen om minieme vormen van leven. Van deze satelliet kwam er wel goed nieuws: de ExoMars TGO (oftewel 'trace gas orbiter') is succesvol in een vierdaagse baan rond Mars gebracht en geeft signalen door.

Nagelbijtende wetenschappers
Voor de wetenschappers is het tot het allerlaatste moment nagelbijten, want het is namelijk niet de eerste keer dat een poging ondernomen werd om te landen op Mars. Op kerstdag 2003 werd al een poging ondernomen met de Beagle-2. Onderzoekers van de ESA verloren contact met de sonde toen die afdaalde naar het oppervlak van Mars. Ook de Russen, met wie de ESA samenwerkt bij de nieuwe missie, is het nooit gelukt te landen op Mars.

Belgische inbreng
Het Europese ruimtetuig heeft overigens ook een Belgisch kantje, want het ruimtetuig heeft heel wat Belgische technologie aan boord. Wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) hebben niet zelf aan de lander gewerkt, maar hebben wel een bijdrage geleverd aan de satelliet die de lander droeg. 

De Sterrenwacht heeft op zijn beurt een camera ontworpen die zich aan boord van de lander bevindt. Deze camera zal de foto’s nemen tijdens de landing, die we hopelijk morgen al te zien krijgen.