Straks landt eerste Europees tuig op Mars

Deze namiddag beleeft de Europese ruimtevaart een grote primeur: om 17.42 uur duikt het eerste Europese ruimtetuig ooit de atmosfeer van de planeet Mars binnen. De Marslander was zeven maanden onderweg. Hij legde 500 miljoen kilometer af en heeft ook heel wat Belgische technologie aan boord.

De Russisch-Europese ExoMars-missie vertrok op 14 maart in Kazachstan. Deze namiddag zal de zogenaamde Schiaparelli-module de atmosfeer van Mars induiken met een snelheid van 21.000 km/u. In zes minuten tijd treden dan een hitteschild, een parachute en stuwmotoren in werking, tot de module hopelijk veilig geland is. Voor de wetenschappers is het tot op het laatste moment nagelbijten. Tijdens de landing zal de module ook metingen doen van de atmosfeer.

Van Belgische makelij
De inbreng van Belgische wetenschappers is groot. Wetenschappers van het het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) en de Koninklijke Sterrenwacht in Ukkel hebben samen aan de module gewerkt. Het BIRA heeft niet aan de lander zelf gewerkt, maar wel aan de satelliet die de lander droeg. De Sterrenwacht heeft een camera ontworpen aan boord van de lander. Die zal foto's nemen tijdens de landing, die morgen zouden vrijgegeven worden.