Dossier Strijd tegen IS

Defensie ontkent luchtaanval Aleppo

Bij een bombardement op een dorp in de streek rond de Syrische stad Aleppo zijn minstens zes personen om het leven gekomen, dat meldt het Russische ministerie van Defensie. Het voegt daaraan toe dat er geen Russische of Syrische regeringstroepen in de regio waren, maar dat er wel twee Belgische F-16's in de buurt zijn gesignaleerd. Minister van Defensie Steven Vandeput ontkent formeel.

"Normaal gezien reageren we niet, maar dit is zo frappant dat het nu wel willen doen", zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) aan VTM NIEUWS. "We ontkennen deze informatie formeel. De laatste drie dagen heeft België niet geopereerd boven deze regio. Dit is een typische manier van Rusland om de internationale coalitie uit elkaar te halen", klinkt het.

"Zeer onwaarschijnlijk"
VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers heeft zijn twijfels bij de insinuatie van de Russische regering. "Volgens de informatie die ons ministerie van Defensie heeft vrijgegeven, voeren onze Belgische F-16's geen missies uit in de streek rond Aleppo. Het Belgisch leger is nu vooral actief in de streek rond de Iraakse stad Mosul, waar het offensief tegen Islamitische Staat van start is gegaan."

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat de Russische en Syrische luchtmacht een staakt-het-vuren hebben afgekondigd vanaf 8.00 uur (onze tijd) die 48 uur zou gelden.

De wapenstilstand was in lijn met de vraag van de Verenigde Naties om de burgers van Aleppo de kans te geven de stad te verlaten. Het blijft tot nu nog zeer de vraag wie dan wel achter het bombardement op het dorp zit.

Foto: archiefbeeld