Dossier Terreurdreiging

Dood jij 160 mensen om er 70.000 te redden?

Kan je verantwoorden een vol passagiersvliegtuig neer te schieten om te voorkomen dat een terrorist het laat neerstorten op een vol voetbalstadion? Dat is de vraag die de film 'Terror, Ihr Urteil' gisterenavond aan het Duitse publiek stelde. In de film krijgen we het fictieve proces van een majoor te zien die ervoor heeft gekozen om het vliegtuig neer te halen. Het publiek mocht beslissen of de majoor moest veroordeeld worden dan wel vrijgesproken.

De fictieve majoor Lars Koch krijgt een aartsmoeilijke beslissing voorgeschoteld. Een vliegtuig met 164 passagiers is gekaapt door terroristen en je krijgt te horen dat het afstevent op een voetbalstadion met 70.000 voetbalfans. Moet hij het vliegtuig neerhalen om het leven van 70.000 mensen te redden of is hij dan een moordenaar?

De film zorgde voor heel wat ophef in Duitsland, want het was aan de kijker om over het lot van Koch te beslissen. Tijdens de film konden kijkers stemmen welk einde ze wouden zien: één waarin Koch werd veroordeeld of één waarin hij werd vrijgesproken?

Vrijspraak
Het verdict van de Duitse kijker was overduidelijk: 86,9 procent koos voor de vrijspraak, hoewel die toch indruist tegen de Duitse wetgeving. Daarin staat namelijk dat "de waardigheid van de mens verplicht moet worden beschermd."

Er kwam ook heel wat kritiek op de film, want zo zou er geen rekening mee gehouden zijn dat de terroristen nog overmeesterd zouden kunnen worden of dat het stadion op tijd ontruimd zou kunnen worden. Het is beslist geen gemakkelijke keuze.