Dossier Strijd tegen IS

Zet IS Belgische Jihadi's in in Mosul?

De slag om de Iraakse stad Mosul is gisteren begonnen, volgens radicaliseringsexpert Montasser AlDe’emeh zet IS ook Belgische strijders in bij de gevechten. Iraakse troepen en Koerdische strijders proberen de stad te bevrijden uit de handen van Islamitische Staat (IS).

“Een aantal ouders van IS-strijders lieten mij weten dat hun zonen in de stad zijn”, zegt AlDe’emeh aan VTM NIEUWS. “Omdat het in de meeste gevallen om ongetrainde mannen gaat, vermoed ik dat ze zullen worden ingezet als zelfmoordcommando’s omdat ze zo ook ongetraind een maximaal aantal slachtoffers kunnen maken. Iets wat we ook in het verleden al hebben gezien in Irak.”

Valse identiteit
Volgens AlDe’emeh moeten we ook op onze hoede zijn voor strijders die in ons land het offensief in Mosul zullen aangrijpen om actie te ondernemen. “IS-strijders zullen proberen om met een valse identiteit terug te keren naar ons land, het is niet moeilijk om een valse identiteitskaart te bekomen. Ook voor mannen die al in ons land zijn, moeten we op onze hoede zijn, tientallen IS-strijders zijn al van de radar verdwenen.”

"Deur is toe"
Volgens VTM NIEUWS-journalist Robin Raemakers moeten we geen massale toeloop van teruggekeerde IS-strijders verwachten nu de gevechten om Mosul zijn gestart. “Het is veel moeilijker om naar België te komen want de deur is toe”, vertelt hij. “De Balkanroute is afgesloten en ook uit Turkije stromen de vluchtelingen niet gemakkelijk meer door naar ons land. We moeten wel vrezen voor acties van IS-strijders die al lang in België zaten.”

Mosul is een van de drie grootste steden van Irak en heeft 1,5 miljoen inwoners. Het is daarmee ook de grootste stad die momenteel in handen is van IS. Als ze die verliest, betekent dat een grote klap voor het kalifaat.

Bekijk ook: