Merkel en Poetin praten over Oekraïne

Voor het eerst sinds het begin van crisis in Oekraïne ontvangt de Duitse kanselier Angela Merkel Vladimir Poetin in Berlijn. De Russische president zakt morgen af naar de Duitse hoofdstad, samen met de presidenten van Oekraïne en Frankrijk voor een topontmoeting gewijd aan het vredesproces in het oosten van Oekraïne. Dat heeft Steffen Seibert, woordvoerder van de Duitse regering, bekendgemaakt.

Merkel, Poetin, Hollande en Porosjenko zullen onder meer de akkoorden van Minsk onder de loep nemen. Die akkoorden hadden de opzet om de crisis in Oekraïne op te lossen. De akkoorden van Minsk werden in februari vorig jaar gesloten, maar hebben voorlopig niet geleid tot een wapenstilstand tussen de pro-Russische separatisten en de Oekraïense regeringstroepen en werden zelfs meermaals met de voeten getreden. De laatste ontmoeting in het zogenaamde 'Normandië-formaat' (Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland) dateert van 2 januari 2015 in Parijs.

Poetin zei vorige week een gepland bezoek aan Parijs af, tegen de verwachtingen in. Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, noemde als reden verschillende programmapunten die door de Franse gastheer waren geschrapt. De laatste tijd zijn er grote meningsverschillen tussen Rusland en Frankrijk over het conflict in Syrië.