Mag Jezus een jeansbroek dragen?

Mag Jezus een jeansbroek dragen of niet? Dat is de vraag waar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zich over zal uitspreken, na een klacht van de Litouwse ontwerper Robert Kalinkin. Hij had Jezus op een van zijn reclameaffiches in een jeansbroek gestoken, maar dat was niet naar de zin van de Litouwse rechtbank.

De Litouwse ontwerper Robert Kalinkin lanceerde in 2012 zijn nieuwste collectie met een originele campagne. Het mannelijke model op de affiche was verkleed als Jezus, het vrouwelijke model moest Maria voorstellen. Beide modellen droegen kleren van de nieuwste collectie, waarbij Jezus onder meer in een hippe jeansbroek gestoken werd. Op de affiche stonden slogans als “Jezus Maria, kijk naar jouw broek!” en “Moeder van God, wat een jurk!”.

Het modieuze portret van Jezus werd echter niet door iedereen gesmaakt. De Litouwse Bisschoppenconferentie en honderden gelovigen ondertekenden een protestbrief om de campagne aan te klagen en ze dienden ook een klacht in. De portretering van Jezus had hun geloof gekwetst, klonk het. 

Boete van 579 euro
Een rechter in Litouwen gaf hen uiteindelijk gelijk. Volgens de rechter waren de religieuze symbolen in “een weinig respectvolle manier gebruikt” en ging de campagne “in tegen de publieke moraal”. Gevolg? Robert Kalinkin kreeg een boete van 579 euro in de bus. De ontwerper diende op zijn beurt een klacht in bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omdat hij vindt dat zijn vrijheid van meningsuiting beperkt wordt. 

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft nu laten weten dat ze de zaak zal onderzoeken. De Litouwse overheid heeft nog tot 24 januari om haar reactie voor te leggen, maar wellicht kan het nog jaren duren vooraleer er een uitspraak in de zaak komt.