Rusland stopt (even) met bombardementen

De Russische en Syrische strijdkrachten zullen hun bombardementen op de Syrische stad Aleppo even opschorten. Dat heeft het Russische leger aangekondigd. De 'humanitaire pauze' duurt van 8 tot 16 uur.

De pauze in de gevechten moet burgers de kans geven de stad veilig te verlaten. Tegelijkertijd kunnen de hulpdiensten dan ook de talloze gewonden evacueren. Afgelopen weekend kwamen in het Zwitserse Lausanne de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Rusland met enkele regionale spelers samen in een poging tot een oplossing te komen over de situatie in Syrië. Die bijeenkomst eindigde zonder noemenswaardig resultaat. Volgens de Europese hoge vertegenwoordigster van het Europees beleid Federica Mogherini is de humanitaire pauze een "stap in de goede richting", maar volstaat die niet.

Om humanitaire organisaties de kans te bieden om konvooien met humanitaire hulp naar Aleppo te sturen, is volgens haar twaalf uur nodig. "Er is nog een beetje werk voor de boeg", voegt ze toe. Dat menen ook de Verenigde Naties. "Elke pauze in de vijandigheden is een goede zaak voor de bevolking, maar we hebben nood aan meer tijd om de humanitaire machine in werking te krijgen", zegt een woordvoerder, die erop wijst dat de VN om pauzes van minstens 48 uur vraagt.