Dossier President Trump

Zo denken Trump en Clinton over wapens

Elk jaar sterven dertigduizend Amerikanen door wapengeweld, vooral in staten met lakse wapenwetten. Als Hillary Clinton verkozen raakt, wil ze de wapenwet meteen verstrengen. Ondanks de vele bloedbaden heeft huidig president Obama daar acht jaar lang zijn tanden op stukgebeten.

Donald Trump wil de wapenwet daarentegen iets lakser aanpakken. Voor Trump moet iedereen het wapen kunnen kopen dat hij of zij wil. Zelfs semiautomatische wapens: een aanvalswapen dat ontwikkeld is voor het leger, met een groot magazijn met twintig tot dertig kogels. Clinton wil die wapens opnieuw verbieden, net als voor 2004.

Screening
Clinton wil dat iedereen die een ander wapen wil kopen, altijd eerst uitvoerig gescreend moet worden. Voor haar maakt het niet uit hoe lang zo’n screening duurt. Trump daarentegen vindt dat dat maximaal drie dagen mag duren, zoals nu. Daarna mag je het wapen sowieso kopen. Trump wil ook dat staten meer criminele en medische dossiers ter beschikking stellen.

“Ik draag ook wapen”
Daarover zijn ze het wel eens: psychisch zieke mensen, criminelen en mensen op terreurlijsten mogen niet aan wapens geraken. Clinton wil dat liefst nog verder beperken. Alle anderen mogen wapens hebben en ook altijd dragen, ook hijzelf: “Ik draag een wapen. Bij gelegenheid. Of vaak. Maar ik ben graag onvoorspelbaar, zodat mensen niet precies weten of ik een wapen draag”, zei hij op CNBC.

Wapenlobby
Daardoor krijgt Trump natuurlijk de steun van de NRA, de Amerikaanse wapenlobby. Clinton daarentegen krijgt van hen score F, dat staat voor wapenhater. Als zij aan de macht komt, gaat ze ons alle wapens afpakken, zegt Trump, tenzij ze zelf wordt doodgeschoten. Dat laatste zegt hij niet letterlijk, maar hij suggereerde het enkele maanden geleden wel: “Als zij haar rechters mag kiezen, dan is het voorbij, mensen. Tenzij de wapendragers er nog iets aan kunnen doen”, aldus Trump.