Dossier Strijd tegen IS

Aanval Mosul begin van einde voor IS?

Verschillende troepen zijn vandaag begonnen met de Iraakse stad Mosul te bevrijden uit handen van Islamitische Staat (IS). Velen zien het offensief als een belangrijk moment in de oorlog tegen IS. Maar waarom is Mosul nu net zo belangrijk? En wat betekent het offensief? VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers legt het uit.

Waarom is dit zo’n belangrijk offensief?
“Het gaat om het belangrijkste offensief in de hele strijd tegen IS”, zegt Robin Ramaekers. “Mosul is een van de drie grootste steden van Irak en heeft 1,5 miljoen inwoners. Het is daarmee ook de grootste stad die momenteel in handen is van IS. Als ze die verliest, betekent dat een grote klap voor het kalifaat.”

Waarom wordt de stad nu pas aangevallen?
“Men is dit offensief al maanden aan het voorbereiden. Het is dan ook een erg complexe zaak”, aldus Robin Ramaekers. “In principe moeten de Iraakse grondtroepen de stad opnieuw innemen. Maar verschillende andere partijen willen hun stuk van de taart. Koerdische peshmerga willen vanuit het noorden de stad aanvallen. En ook de Turken willen manschappen inzetten op de grond. Alle kanten vinden dat de stad hen eigenlijk toekomt. Maar eigenlijk zijn het de Irakezen zelf die beslissen wat er met de stad moet gebeuren.”

Wat als IS de stad Mosul verliest?
“Mosul is het bolwerk van IS in Irak. Als IS deze stad verliest, moeten ze zich terugtrekken in Syrië en ook daar staan ze onder grote druk. Het is een kwestie van leven of dood voor IS in Irak. Als IS verliest, is het verhaal nog niet afgelopen, maar het kan wel een fatale klap beteken.”

Bekijk hier integraal het studiogesprek met Robin Ramaekers over Mosul