Dossier Strijd tegen IS

Strijd tegen grootste IS-bolwerk gestart

Het offensief om Mosul te bevrijden uit handen van terreurgroep Islamitische Staat is begonnen. Dat heeft de Iraakse premier Haider al-Abadi vannacht verklaard in een televisietoespraak. Verwacht wordt dat de strijd weken of zelfs maanden zal duren, aldus CNN.

Mosul is een van de resterende IS-bolwerken nadat de jihadistenbeweging bij een grootschalig offensief in 2014 vanuit het niets grote delen van Irak veroverde. Het offensief was al lang aangekondigd, terwijl zowel de door de VS geleide coalitie tegen IS als de Iraakse troepen al meer dan een jaar luchtaanvallen uitvoeren tegen de jihadisten. Voor hun offensief krijgen de regeringstroepen steun van de VS en Groot-Brittannië, die onlangs extra militairen naar Irak stuurden.

"Zoals God het wil, zal de beslissende strijd snel beginnen", verklaarde al-Abadi zondag al. Het Iraakse leger strooide via de lucht bovendien tienduizenden pamfletten over Mosul, met daarop de boodschap dat het "tijd is voor de overwinning".

De Verenigde Naties vrezen dat dit offensief een grootschalige humanitaire ramp, "een nieuw Aleppo", zal veroorzaken en dat tot een miljoen mensen ontheemd zullen geraken.