Heeft piramide Cheops 2 geheime holtes?

Zitten er nog twee geheime holtes in de piramide van Cheops in Egypte? Volgens deskundigen is dat niet uit te sluiten. Dat zegt het wetenschappelijk team dat het project ‘ScanPyramids’ uitvoert. Het team baseert zich op analyse met gebruik van nieuwe technologieën van het 4.500 jaar oude gebouw.

De wetenschappers vonden een onbekende holte aan de noordoostelijke nok van de piramide, op een hoogte van ongeveer 105 meter. De andere holte bevindt zich aan de noordkant. In een communiqué zegt ScanPyramids te vermoeden of te hopen dat zich daar één of meerdere gangen bevinden die uitkomen in het hart van de Grote Piramide.

Geheime kamers zijn 'in'
Het in oktober 2015 opgestarte project ScanPyramids gebruikt nieuwe technologieën om "de aanwezigheid van tot dusver ongekende interne structuren te onthullen in antieke monumenten". Geheime kamers of holtes zoeken is momenteel ‘in’: zo wacht de archeologische wereld nog steeds ademloos af of het graf van farao Toetanchamon een geheime kamer bevat met daarin de tombe van koningin Nefertete.

De Grote Piramide op de hoogvlakte van Gizeh, nabij Cairo, torent uit boven de kleinere piramides van Chefren en Mycerinos en zet ook de beroemde Sfinx in de schaduw. Het gigantische bouwwerk werd opgetrokken in opdracht van Cheops, de farao van de vierde dynastie die meer dan 2.600 jaar voor Christus over Egypte regeerde.