Dossier President Trump

Onze reporter test: Is ‘Trumps muur’ nodig?

Het stokpaardje van Donald Trump tijdens deze verkiezingen is uiteraard migratie en een strengere grenscontrole.  Zo blijft hij hameren op een muur op de grens tussen Mexico en de VS. Maar de vraag is of die muur  wel zou kunnen. VTM NIEUWS-journaliste Romina Van Camp trok naar Arizona op de grens met Mexico, waar jaarlijks 70.000 mensen illegaal de VS binnenkomen.

De grens tussen de VS en Mexico bestaat momenteel uit een stalen hek van zes meter hoog. Aan de ene kant spelende Mexicaanse kinderen, Amerikaanse agenten van de grenspolitie in hun wagen aan de andere kant. Legaal kruisen aan de drukste grensovergangen gemiddeld 40.000 mensen de grens. Maar velen proberen het ook illegaal.

VTM NIEUWS-journaliste Romina Van Camp ging op patrouille met agenten Stukenberg en Lawson, van de grenspolitie Nogales (Arizona). Zij werden sterk in de gaten gehouden, want drugssmokkelaars sturen constant verkenners uit die postvatten op de heuvels. “Hun job is om ons de hele dag te bespieden. We hebben cijfers bovenop onze voertuigen en wanneer wij aan onze shift beginnen, schrijven ze die op. Dan weten ze dat dit de voertuigen zijn voor hun regio en dan weten ze precies waar we zijn”, klinkt het.

Sommige verkenners slagen erin op het juiste moment over het hek te klimmen. Overal zijn dan ook handafdrukken te zien van eerdere pogingen. “Om een beveiligde grens te hebben met een hek moeten we ook de mankracht hebben en alle hulpmiddelen daarbij. Ik denk de enige manier die mensen echt tegenhoudt om de grens niet meer oversteken is een verschil in de economische situaties in andere landen.”