Siamese tweeling met succes gescheiden

De dertien maanden oude Jadon en Anias McDonald - die met hun hoofden aan elkaar vergroeid geboren werden - zijn succesvol van elkaar gescheiden in een kinderziekenhuis in New York. De dokters hadden bijna zeventien uur nodig om de Siamese tweeling uit elkaar te halen.

Sinds hun geboorte waren Jadon en Anais letterlijk aan elkaar verbonden. Hun twee hoofdjes waren in de baarmoeder aan elkaar gegroeid. Vandaag gaan ze als twee individuen door het leven na een operatie die bijna zeventien uur duurde.  De Siamese tweeling moest drie voorbereidende operaties ondergaan voor ze definitief van elkaar gescheiden konden worden. Die operaties waren vooral nodig om de hersenen uit elkaar te halen.

De jongens waren vanmorgen vroeg stabiel, maar er zijn nog grote zorgen over hun herstel.  "Twee afzonderlijke baby’s!” jubelde moeder Nicole op Facebook. “Maar ik heb nog steeds zorgen over de onzekere toekomst... De komende maanden moet blijken hoe de jongens herstellen en pas na een paar weken weten we dat zeker.”

Niet aan proefstuk toe
De operatie werd geleid door dokter James Goodrich, die overigens niet aan zijn proefstuk toe is. Het is al de zevende keer dat Goodrich een Siamese tweeling uit elkaar haalt, op 59 operaties in totaal. Bij alle operaties die hij deed, bleven de kindjes in leven.

Toch was de operatie deze keer geen sinecure, zei Goodrich aan de nieuwszender CNN. Hij vertelde dat hij nog nooit zo'n moeilijke operatie had uitgevoerd en er zelfs een moment was dat hij overwoog om te stoppen.