Daarom is opvolger Bhumibol onpopulair

 De Thaise eerste minister kondigde aan kroonprins Maha Vajiralongkorn (63) zijn overleden vader koning Bhumibol zal opvolgen. De premier riep daarbij het volk op om de vrede te bewaren, want de kroonprins is erg onpopulair in het land.

Het overlijden van Bhumibol kwam niet onverwacht. De Thaise regering had zich hier al lang op voorbereid, want er staan grote belangen op het spel. In principe zou er geen probleem mogen zijn. Premier Chan-ocha vertelde dat er al in 1972 een opvolger voor koning Bhumibol werd aangewezen. De grondwettelijke raad werd op de hoogte gebracht dat kroonprins Maha Vajiralongkorn de opvolger van zijn vader zou worden. Maar net die kroonprins is niet onbesproken en is mee de oorzaak van de jarenlange politieke malaise in Thailand.

Geld en vrouwen
Vajiralongkorn komt al sinds jaar en dag in de Thaise en internationale roddelpers omwille van zijn levensstijl. Zo houdt de kroonprins enorm veel van gokken en is hij bovendien corrupt. Hij heeft ook voortdurend affaires met vrouwen. In totaal is hij al drie keer getrouwd, maar hij hield er ook lange tijd een minnares op na in Duitsland. Op vandaag woont hij daar nog altijd en is hij dus amper in Thailand aanwezig. Volgens sommige bronnen zou hij nu ook een kind hebben met een hostess van Thai Airways.

Labiel karakter
"Hij wordt zelfs gezien als iemand met labiel karakter. Een paar jaar geleden is er een video opgedoken van een feestje voor de verjaardag van de poedel van de kroonprins. Zijn toenmalige vrouw zit naakt naast hem", vertelt Thailandkenner Gie Goris van MO Magazine. De video was voor veel Thai de druppel. In Thailand werd het filmpje ondertussen overal verwijderd.

Niet meteen op troon
Een groot deel van de Thai zouden liever één van Bhumibols dochters tot koningin gekroond zien worden, maar dat is uitgesloten. Vajiralongkorn heeft al laten weten dat hij zijn vader niet meteen wil opvolgen en eerst samen met zijn landgenoten wil rouwen. Hij zal plaatsnemen op de troon na de begrafenis van de koning, maar het is nog niet duidelijk wanneer die zal plaatsvinden.