Dood Thaise vorst: TV iN zwart-wit

Thailand rouwt om de dood van de Thaise koning Bhumibol, die gisteren in het ziekenhuis overleed op 88-jarige leeftijd. Niet alleen kondigde de Thaise regering een rouwperiode af van een jaar, ook op alle tv-kanalen zijn enkel zwart-witbeelden te zien van de koning en van het Thaise koningshuis. 

De Thaise regering heeft vanwege de dood van koning Bhumibol een rouwperiode van een jaar afgekondigd voor alle ambtenaren in het land. Ze zijn door hun regering verplicht op vakantie gestuurd zodat ze het verlies van hun vorst kunnen verwerken en de ambtenaren is ook gevraagd om enkel nog zwarte kledij te dragen.

Telefoonlijn voor 'gewone' Thai
Voor de ‘gewone’ Thai heeft de overheid een telefoonlijn ingeroepen voor mensen die vragen hebben, of die hulp nodig hebben om het verlies te verwerken. De overheid heeft aan alle televisiezenders gevraagd om hun eigen programma's de komende dertig dagen niet uit te zenden en alle uitzendingen op de tv-kanalen zijn ook vervangen door zwart-witbeelden van de vorst en het Thaise koningshuis. 

Daarnaast wil de regering ook honderd dagen lang officiële ceremonies en religieuze rituelen organiseren. In de komende dertig dagen zijn ook alle festiviteiten in Thailand afgelast, waaronder ook de maandelijkse ‘Full Moon Party’ op het eiland Koh Phangan, die erg populair is bij toeristen. “We nodigen jullie allemaal uit om mee te bidden voor onze koning zodat zijn ziel naar de hemel kan gaan”, schrijft de organisatie in een online mededeling. 

Publieke feestdag
De Thaise regering heeft vandaag ook uitgeroepen tot publieke feestdag. In de straten is vooral zwart te zien en voor het ziekenhuis in Bangkok waar de koning gisteren overleed, hebben talrijke mensen de nacht doorgebracht. 

Veel kranten drukten vandaag ook hun uitgave in zwart-wit om hun medeleven te betuigen en ook website zoals Google en Bangkok Post zijn helemaal in grijswaarden.

Langst regerende monarch
De Thaise koning Bhumibol overleed gisteren op 88-jarige leeftijd. Bhumibol zat maar liefst zeventig jaar op de troon en was daarmee de langst regerende monarch ter wereld. De Thaise vorst lag al jaren in het Sririraj-ziekenhuis in Bangkok met verschillende kwalen. De laatste weken was zijn toestand erg kritiek. Bhumibol werd in zijn land zowat verafgood, zijn dood is dan ook een grote klap voor de Thaise bevolking.

De zoon van de Koning, Vajiralongkorn, heeft al laten weten dat hij zijn vader niet meteen wil opvolgen en eerst samen met zijn landgenoten wil rouwen. Hij zal plaatsnemen op de troon na de begrafenis van de koning, maar het is nog niet duidelijk wanneer die zal plaatsvinden.

Bekijk ook: