Wapenstilstand Farc verlengd tot 2017

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos verlengt het staakt-het-vuren met FARC tot 31 december. Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt. Hij hoopt voor die datum tot "een nieuw vredesakkoord" met de guerrillabeweging te komen.

"Ik heb beslist om het bilaterale staakt-het-vuren te verlengen tot 31 december. Laat het duidelijk zijn dat dit geen ultimatum is, maar ik hoop dat het proces om een nieuw akkoord af te sluiten voor die datum afgelopen zal zijn", aldus de president in een televisietoespraak.

De aankondiging kwam er na een ontmoeting met studenten die in heel het land manifestaties organiseren om het vredesakkoord toch toe te passen, ondanks de verwerping ervan tijdens een referendum op 2 oktober. "Een van de studenten heeft me eraan herinnerd dat binnen het leger en de guerrillabeweging jonge mensen wachten op wat er zal gebeuren, en hopen dat ze nooit nog een schot moeten lossen", zei de Colombiaanse president.

Wettelijke politieke beweging
De tegenstanders van het akkoord vinden dat de rebellen van de Farc er te goed vanaf komen. Daarnaast zijn ze er niet over te spreken dat de guerrillabeweging wordt omgevormd tot een wettelijke politieke beweging. 

In het referendum sprak 50,22 procent van de bevolking zich uit tegen het door de regering onderhandelde akkoord met de Farc, dat paal en perk moest stellen aan het gewapende conflict dat al meer dan vijftig jaar aansleept. In de gevechten tussen overheidstroepen, linkse rebellen en rechtse paramilitairen waren sinds de jaren zestig meer dan 220.000 mensen gedood en miljoenen anderen verdreven.

De wapenstilstand werd na het referendum al verlengd tot eind oktober. De Colombiaanse president won afgelopen week overigens de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn “resolute pogingen” om na meer dan vijftig jaar een einde te maken aan het conflict in het Latijns-Amerikaanse land. Hij beloofde al om het volledige bedrag dat hij van de Nobelprijs kreeg aan de slachtoffers van de burgeroorlog te schenken.

Lees ook: Colombia verwerpt historisch Farc-akkoord

Bekijk ook: