Dodentol in Haïti stijgt tot 546

Meer dan een week nadat de zware orkaan Matthew over Haïti is geraasd, is de dodentol in het land gestegen tot 546. Dat heeft de civiele bescherming gemeld. Ongeveer 439 mensen zijn gewond, terwijl 128 anderen nog vermist zijn. Volgens reddingswerkers zal het dodental waarschijnlijk nog stijgen.

Reuters meldde eerder al, op basis van cijfers van lokale bronnen, dat de orkaan op Haïti 1.000 mensenlevens eiste. De telling van de civiele bescherming zou trager verlopen omdat zij elk dorp moeten bezoeken om de cijfers bevestigd te krijgen.

Volgens de Verenigde Naties hebben intussen 1,4 miljoen mensen in Haïti dringend nood aan hulp, het Wereldvoedselprogramma (WFP) spreekt van 750.000 mensen die dringend voedsel nodig hebben. Vijfhonderd mensen zijn bovendien besmet met cholera. De hulpverleners focussen zich dan ook op het leveren van vers water en het herstellen van de watervoorzieningen.

Hulpkonvooien aangevallen
Ondertussen is het moeilijk voor de hulpkonvooien om de mensen in nood te bereiken, omdat verschillende konvooien werden aangevallen, zo meldt de directeur van het Wereldvoedselprogramma in Haïti, Carlos Veloso. "Jammer genoeg zijn er mensen die proberen te profiteren van deze humanitaire inspanningen, en we hebben door diefstallen voedsel verloren", zegt hij. 

Verschillende konvooien werden al tegengehouden door blokkades en in bepaalde gevallen geplunderd door woedende inwoners van de afgelegen gebieden in het land. Het fiasco van na de aardbeving van 2010, waardoor slechts een fractie van de hulp tot bij de slachtoffers is geraakt, zit dan ook nog vers in het geheugen van de bevolking.

Bekijk ook: