Thaise vorst is dood, hij regeerde 70 jaar

De koning van Thailand Bhumibol (88) is overleden. Hij regeerde zeventig jaar, en was daarmee de langst regerende monarch ter wereld. Bhumibol lag al jaren in het Sririraj-ziekenhuis in Bangkok. De laatste weken was zijn toestand erg kritiek.

Bhumibol volgde zijn broer Rama VIII op nadat die dood was gevonden in zijn slaapkamer in 1946. In Thailand had Bhuminol bijna een heiligenstatus. Een belediging van de koning kan tot vijftien jaar gevangenisstraf opleveren. Zijn dood is dan ook een zware klap voor de Thai.

Opvolger niet populair
Zijn zoon kroonprins Maha Vajiralongkorn zal hem opvolgen. Het is zeer de vraag welke gevolgen het overlijden van Bhumibol met zich zal meebrengen. In tegenstelling tot de koning is de kroonprins weinig populair in het land.

Vriend van Boudewijn
Tussen 2009 en 2016 lag Bhumibol voortdurend in het ziekenhuis met verschillende kwalen. Sindsdien toonde hij zich vrijwel nooit aan het volk en verbleef hij vooral in zijn Klai Kangwon-paleis, wat vrij vertaald 'ver van zorgen' betekent. Bhumibol was een goede vriend van wijlen koning Boudewijn. Het Paleis heeft ondertussen gereageerd via Twitter en Facebook. Door het overlijden van Bhumibol is nu de Britse Queen Elizabeth de langst regerende vorst ter wereld.