Lily Allen in Calais: “Het spijt ons”

De Britse zangeres Lily Allen is samen met de hulporganisatie Help Refugees naar Calais getrokken om er de zogenaamde ‘Jungle’ te bezoeken, waar alle tentenkampen voor de vluchtelingen staan. Daar barstte ze uit in tranen: “Ik wil me excuseren in naam van mijn landgenoten”.

Tijdens een gesprek met een 13-jarige jongen uit Afghanistan liet Allen haar emoties de vrije loop. De jongen was een van de naar schatting zeshonderd à negenhonderd minderjarige jongeren die daar zonder ouders of andere familieleden leeft. Het jongetje vertelde hoe hij al drie maanden moederziel alleen vastzit in Calais. Hij wil graag herenigd worden met zijn vader die in Birmingham woont.

Hopeloze situatie
Maar de grenspolitiek van de Britse regering is strenger geworden en de situatie van de jongen wordt alsmaar hopelozer. Lily Allen was zo geraakt door zijn verhaal dat ze in tranen uitbarstte. “Ik wil me excuseren in naam van haar landgenoten”, zei ze. “Het lijkt alsof wij je al drie keer in je leven hebben kwaad gedaan. We hebben je land gebombardeerd, je bevolking in de handen van de Taliban gejaagd en nu brengen we je leven in gevaar omdat we onze grenzen sluiten.”

Via Kanaaltunnel
Veel vluchtelingen proberen het Verenigd Koninkrijk binnen te geraken door mee te reizen met vrachtwagens via de Kanaaltunnel. “Je gaat dit toch niet proberen? Dat is levensgevaarlijk”, vroeg Allen. “Ik wacht al drie maanden, maar het proces om als vluchteling legaal erkend te worden duurt zo lang”, vertelde de jongen, “Je hebt gewoon meer kans als je het via een andere weg probeert.”