Elke 7 seconden trouwt een kind

Om de zeven seconden trouwt ergens ter wereld een meisje dat jonger is dan vijftien jaar. Dat zegt de internationale kinderrechtenorganisatie 'Save the Children'. Soms trouwen meisjes in landen als Afghanistan, Jemen, India en Somalië al op tienjarige leeftijd - vaak met veel oudere mannen.

Meisjes in kindhuwelijken zijn veel vaker slachtoffer van huiselijk geweld, misbruik en verkrachting. Daarnaast hebben ze geen kans op onderwijs of een normale jeugd. Dat staat te lezen in het rapport dat de internationale kinderrechtenorganisatie lanceert. 

Goede score voor België
Ons land scoort wereldwijd erg goed als het gaat over de rechten en kansen voor meisjes en vrouwen. Op de wereldwijde rangorde die de kansen voor jonge vrouwen meet, staat België op de vijfde plaats, net na Zweden, Finland, Noorwegen en Nederland. 

In Niger daarentegen zijn meisjes het slechtst af: dat land heeft opgeteld het hoogste aantal getrouwde meisjes, tienerzwangerschappen, kraamdoden en meisjes die niet naar school gaan. Nog andere landen onderaan de index zijn Tsjaad, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Mali en Somalië.

Vandaag zijn ongeveer 700 miljoen vrouwen ter wereld getrouwd op minderjarige leeftijd. Unicef schat dat die groep tegen 2030 nog zal groeien, tot 950 miljoen vrouwen.

Bekijk ook: