Dossier Terreur in Parijs

Advocaten Abdeslam stappen op

De Franse toppleiter Frank Berton en Sven Mary, de advocaten van Salah Abdeslam, geven er de brui aan. "We dringen niet meer tot hem door", klinkt het bij de advocaten in een interview aan het Franse BFMtv. "Wij zijn enkel bij hem voor zijn sociaal contact."

Salah Abdeslam, de enige overlevende terrorist van de aanslagen van 13 november in Parijs, hult zich al maandenlang in stilzwijgen. Zijn advocaten trekken nu hun conclusies. "Ik wil niet langer de advocaat zijn van iemand die beslist heeft zich niet te verdedigen", zegt advocaat Frank Berton. "Als wij het gevoel krijgen dat wij enkel bij hem zijn voor zijn sociaal contact in de gevangenis, dan moeten wij een beslissing nemen", aldus Sven Mary.

De Franse toppleiter en zijn Belgische confrater Sven Mary lieten aan Abdeslam weten dat ze niet langer zijn advocaat zijn. Salah Abdeslam zou geen nieuwe advocaat meer willen. "Toen we hem onze beslissing meedeelden, heeft Abdeslam me gezegd dat hij een brief aan de onderzoeksrechter zou richten waarin hij afzag van zijn recht op verdediging", aldus Frank Berton. "Hij zegt dat Allah over hem zal waken."

Aanslagen 13 november
Berton en Mary namen hun beslissing omdat Abdeslam blijft weigeren in Frankrijk een verklaring af te leggen over de aanslagen van 13 november. Bij de aanslagen in Parijs en omgeving zijn op die dag 130 mensen om het leven gekomen, tientallen anderen raakten gewond. Abdeslam wordt gezien als het brein achter deze aanslagen en zit momenteel vast in de Franse gevangenis van Fleury-Mérogis.

Telkens als Abdeslam voor de onderzoeksrechter wordt geleid, beroept hij zich op zijn zwijgrecht.

Bekijk ook: