Dossier President Trump

Zo willen Trump en Clinton meer jobs

De aanhangers van Donald Trump hopen vooral dat de Republikein opnieuw jobs gaat terugbrengen naar vroegere industriestaten als Ohio. De aanpak van Hillary Clinton zou in elk geval fel verschillen van die van Trump. VTM NIEUWS-anchor Elke Pattyn geeft een overzicht.

Als Hillary Clinton president wordt, zullen de meeste Amerikanen evenveel belastingen betalen als nu en gaan de rijken meer betalen. Trump gaat de belastingen net verlagen voor iedereen, ook voor de rijken. Niemand zal nog belastingen betalen op erfenissen en ook de bedrijven betalen drastisch minder, de multinationals én de kleinere bedrijven dus. 

“Van 35 procent naar 15 procent voor grote en kleine bedrijven. Dat zal jobs creëren zoals we dat niet meer gezien hebben sinds Ronald Reagan”, zei Trump tijdens het debat. Hoeveel jobs precies? Volgens Trump 25 miljoen de komende tien jaar. Clinton houdt het op tien miljoen, maar over de komende vier jaar. Wat dus eigenlijk op hetzelfde neerkomt. 

Goedbetaald
Het gaat dan om relatief goedbetaalde jobs, want het minimumloon in de Verenigde Staten moet opgetrokken worden: van 7,25 dollar nu, naar 10 dollar per uur voor Trump. Clinton gaat nog verder: van 7.25 naar 12 dollar per uur. “We moeten eerst en vooral een economie bouwen die werkt voor iedereen, niet alleen voor de mensen aan de top”, aldus Clinton.

Concurrentie 
Die hoge lonen zullen de Amerikaanse bedrijven niet uit de markt prijzen, want concurrentie uit het buitenland gaan ze de kop indrukken. Donald Trump is daar het meest radicaal in, maar intussen is ook Clinton kritisch voor NAFTA, het bestaande handelsakkoord met Canada en Mexico. Zij wil net als Trump nieuwe akkoorden afblazen, bijvoorbeeld het Trans Pacific Partnership met Azië. Trump gaat nog verder en wil zelfs importtaksen invoeren om bedrijven terug naar Amerika te lokken.

“Ik wil de dag zien dat Apple zijn iPhones in dit land maakt in de plaats van in China, Vietnam of elders”, aldus Trump. Volgens specialisten compleet onrealistisch. Het zou de iPhone honderd euro duurder maken.