Obama: "We gaan naar Mars tegen 2030"

De Verenigde Staten wil in de jaren 2030 astronauten naar Mars sturen. Dat zegt president Barack Obama in een editoriaal dat hij voor CNN schreef. Daarvoor zal de VS samenwerken met privébedrijven.

Als het van president Obama afhangt, zetten er in de jaren 2030 Amerikaanse astronauten voet op Mars. “We hebben een duidelijk doel voor het volgende hoofdstuk van het Amerikaanse ruimteverhaal: mensen naar Mars sturen tegen de jaren 2030 en ze veilig terug naar de Aarde brengen”, schrijft Obama. De ultieme ambitie is zelfs om er lange tijd te kunnen verblijven.

Privésector
Niet enkel de overheid zal daar voor zorgen, ook privébedrijven moeten hun steentje bijdragen. “Om naar Mars te reizen hebben we een voortdurende dialoog tussen overheid en privé-investeerders nodig en wij zijn daarin al goed op weg”, zegt Obama. Volgens de president zijn er nu al meer dan 1.000 Amerikaanse bedrijven die zich met ruimte-initiatieven bezig houden.

Obama organiseert binnen twee dagen de 'White House Frontiers Conference' in Pittsburgh. Samen met topwetenschappers, bedrijven en studenten wil Obama op zoek gaan naar "de volgende grenzen". En de president licht nu al duidelijk een tipje van de sluier waar hij naar toe wil.

Droom
Mensen naar Mars sturen, is al langer een droom van de ruimtevaart. Obama wil die droom nu heel concreet maken. “Eén van mijn eerste herinneringen is vanop de schouders van mijn grootvader met een vlag zwaaien naar astronauten die terugkeerden uit de ruimte”, vertelt Obama, “ik hoop op een dag zelf mijn kleinkinderen op mijn schouders te kunnen heffen.”

Bekijk ook: