Dossier President Trump

Waarom strijdstaat Ohio zo belangrijk is

Voor acht op de tien Amerikanen is de economie het belangrijkste thema bij de verkiezingen. Zeker in sommige strijdstaten waar er sneller jobs verdwijnen dan er bijkomen. VTM NIEUWS-journalist Romina Van Camp trok naar Ohio, de ultieme strijdstaat. Die ligt in de zogenaamde Rust Belt, letterlijk: roestgordel. Ooit bekend om zijn zware industrie, maar nu half verlaten en vergaan.

De koolindustrie licht langs de oevers van de Ohio River. Ooit de belangrijkste motor van de Amerikaanse economie en goed voor duizenden jobs. Door de strengere milieuregels en oneerlijke buitenlandse concurrentie werken er amper nog mijnwerkers en liggen de koolsites er verlaten bij.  Niet alleen de koolindustrie lijdt. Ook een aluminiumfabriek ging twee jaar geleden failliet. Monroe County is het district met de hoogste werkloosheidsgraad in Ohio. 

Populaire Trump
Het verbaast dan ook niet dat Donald Trump hier populairder is dan Hillary Clinton. Langs de weg duiken zijn naambordjes het meeste op.  De tuin van Shaun Burnett overtreft alles: “Hoe meer ik naar hem begon te luisteren, hoe meer ik hem begon te mogen. Hij heeft een vreemde manier om zich voor te stellen. Maar hij geeft weerklank aan veel mensen die al vele jaren te lang opzij zijn gezet.”

Sommigen buren vinden het bord provocerend en reageren liever niet voor de camera. Overbuur Jerry stoort er zich niet aan, maar zijn sympathie voor Trump is sinds kort verdwenen. “De opmerkingen over vrouwen zijn totaal respectloos en onwetend. Dat is één van de redenen waarom ik wellicht niet eens zal stemmen. De manier waarop hij hen te schande maakt en over vrouwen praat, daar ben ik het totaal niet meer eens”, zegt Jerry Lindemood, een ex-Trumpaanhanger. 

"Hillary tegen mijnwerker"
Op het jaarlijkse herfstfestival in de streek met een crazy cross ontmoet Romina Van Camp ook Danny en Kelly. Hij werkte vroeger in de aluminiumfabriek, zij is bankbediende. Al hun hele leven Democraten, maar nu zijn ze onbeslist. “Hillary is niet populair hier in de buurt. Maar er zijn ook problemen met Trump. Ik weet echt niet hoe ik zal stemmen”, zegt Kelly Thomas. “Hillary lijkt tegen de mijnwerker te zijn. Ze willen ophouden met de kooloperaties, de koolmijnen sluiten en zo mensen zonder werk zetten”, zegt Danny Isaly. 

"Ohio is essentieel"
Voor velen is Trump de man die de jobs zal terugbrengen in deze regio.  Ohio is één van de belangrijkste strijdstaten op 8 november. “Als Trump het tot in het Witte Huis wil schoppen dan is winnen in Ohio essentieel. De voorbije vijftig jaar heeft nog geen enkele Republikein de presidentsverkiezingen gewonnen zonder winst in Ohio”, zegt VTM NIEUWS-journalist Romina Van Camp. “Aan zijn aanhang hier zal het alvast niet ontbreken.”