"Geld Nobelprijs aan slachtoffers geven"

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos is van plan om het volledige bedrag dat hij van de Nobelprijs van de Vrede kreeg, te schenken aan de slachtoffers van de burgeroorlog in zijn land. 

“De Nobelprijs voor de Vrede behoort toe aan de Colombianen, vooral aan diegenen die geleden hebben in de oorlog", schreef de Colombiaanse president op Twitter. "Samen met mijn familie heb ik besloten om het geld te doneren aan de slachtoffers." Santos kreeg de Nobelprijs voor de Vrede en bijna 830.000 euro voor zijn "vastberaden inspanningen" om de burgeroorlog in zijn land te beëindigen.

Santos kreeg dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede wegens zijn "resolute pogingen om na meer dan vijftig jaar een einde te maken aan de burgeroorlog" in het Latijns-Amerikaanse land. Die oorlog heeft minstens 220.000 mensenlevens gekost en bijna zes miljoen mensen zijn dakloos. 

De uitreiking aan de president is echter verrassend omdat zijn vredesakkoord met de Farc-rebellen in een referendum verworpen werd. Een hele nipte meerderheid - 50,2 procent - had in het referendum 'neen' gestemd, wellicht omdat ze vinden dat de rebellen er te goed vanaf komen. Santos beloofde meteen dat hij opnieuw zou onderhandelen. 

Bekijk ook: