Hart en Holmström winnen Nobelprijs Economie

Oliver Hart en Bengt Holmström hebben de Nobelprijs voor de Economie gewonnen. Dat is zopas bekendgemaakt in Stockholm. De twee economen krijgen de prijs "voor hun bijdragen aan de contracttheorie".

De contracttheorie beschrijft contracten in de brede zin. "Ontelbare contracten houden de moderne economieën samen. De nieuwe theoretische tools van Hart en Holmström zijn waardevol om 'real life' contracten en instituten alsook potentiële valstrikken bij het opstellen van een contract te begrijpen", zegt de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen.

 

Hart en Holmström hebben de contracttheorie ontwikkeld, klinkt het, een "omvangrijk raamwerk om vele verschillende zaken te analyseren bij het contractueel ontwerp", bijvoorbeeld prestatiegerichte verloning voor leidinggevenden of het privatiseren van publieke activiteiten.

Geen 'echte' Nobelprijs
Normaal gebeurt de toekenning in de week van bijna alle andere prijzen, maar dit jaar is dit verrassend niet het geval. De uitreiking van de fel begeerde prijzen is traditioneel voor 10 december gepland, de sterfdatum van Alfred Nobel. De Schotse econoom Angus Deaton mocht de prestigieuze prijs vorig jaar in ontvangst nemen, al moest hij de prijs wel delen met de Noor Ragnar Frisch.

De prijs voor economen gaat niet terug op het testament van naamgever Alfred Nobel en geldt dus niet als een 'echte' Nobelprijs. De onderscheiding is pas in 1968 ingesteld door de Zweedse Rijksbank, die toen drie eeuwen bestond.