Dossier President Trump

Zo hard verschilt stijl Clinton en Trump

Er was tijdens het tweede presidentieel debat een duidelijk verschil in stijl tussen Trump en Clinton. Clinton ging altijd zitten als Trump aan het woord was, terwijl Trump de hele tijd ijsbeerde. Hij wou Clinton duidelijk intimideren: hij stond vaak in beeld toen zij aan het woord was en onderbrak haar voortdurend. Waardoor hij het aan de stok kreeg met de moderatoren.

Het begon al bij de begroeting: naar elkaar knikken en hallo zeggen, maar geen handjes schudden. De sfeer was meteen duidelijk. Clinton nam snel plaats op haar stoel, Trump bleef rechtstaan. En zo ging het tijdens het hele debat. Als Trump praatte, ging Clinton altijd beleefd zitten, als een schoolmeisje dat door de schooldirecteur terecht wordt gewezen.

Havik
Het omgekeerde als Clinton aan het woord was: Trump cirkelde rond haar, volgde haar en ging perfect op één lijn achter haar staan, als een havik achter zijn prooi. Hoe langer het debat duurde, hoe meer Trump zijn stoel opzocht: om te steunen, want zitten deed hij niet.

Intimidatie
Opvallend was ook dat Trump zijn rivale duidelijk probeerde te intimideren tijdens he debat. Dat deed hij vooral door uitvoerig te gesticuleren en een aantal keer met zijn vinger te wijzen.  Ook onderbrak hij zijn tegenstander erg vaak, terwijl Clinton opvallend rustig bleef. Clinton liet zich in ieder geval niet afleiden, zelfs niet door een lastige vlieg op het hoofd.

Camera
Nog een groot verschil tussen beide kandidaten: Trump keek vaak recht in de camera, zich duidelijk bewust van de miljoenen televisiekijkers. Clinton daarentegen keek nooit in de camera en probeerde de mensen in de studio persoonlijk aan te spreken.

En dat valt ook op na het debat. Trump ging meteen naar zijn familie, Clinton eerst naar het publiek. De Republikein liet ook wel wat foto's nemen, maar is toch snel weg. Terwijl Clinton nog bleef napraten.