"Opgepakte Duitser had linken met IS"

De 22-jarige Syriër die vannacht werd opgepakt door de Duitse politie had naar alle waarschijnlijkheid contact met de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat heeft de Duitse politie gezegd op een persconferentie. De man werd opgepakt omdat er indicaties waren dat hij een aanslag voorbereidde "zoals eerder in Parijs en in Brussel".

Volgens het hoofd van de politie van Sachsen, Jörg Michaelis, blijkt uit de eerste gegevens dat de man contacten met IS had. Zijn handelswijze en gedrag getuigen van een "IS-context". Dat zei Michaelis op een persconferentie. Een woordvoerster van het parket verklaarde zondag al dat "het algemene beeld" van het onderzoek aantoont dat een "islamistisch gemotiveerde aanslag" was gepland.

Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken was de Syrische vluchteling van plan om een grootschalige aanval uit te voeren zoals eerder in Brussel en Parijs. "Wat we nu weten, is dat de voorbereidingen in Chemnitz hetzelfde waren als de voorbereidingen voor de aanvallen in Parijs en Brussel", aldus Thomas de Maiziere.

Volgens de politie waren de plannen voor een aanslag overigens ook al zeer concreet. Zo werkte de 22-jarige Syriër aan een bommenvest “die bijna af was”. Hij had voor het maken van deze bommengordel ook hetzelfde materiaal gebruikt als de terroristen van Parijs en Brussel. Volgens de Süddeutsche Zeitung zou de Syriër een aanslag hebben willen plegen op een van de twee Berlijnse vliegvelden, Schönefeld of Tegel. Vermoedt wordt dat hij banden had met IS-strijders met wie hij op internet overlegde over de bouw van zijn bommen en over mogelijke doelwitten.

"Moe maar gelukkig"
De politie had een klopjacht gelanceerd op de 22-jarige Jaber al-Bakr nadat in zijn flat in Chemnitz, niet ver van Leipzig, 100 gram explosieven werd aangetroffen. "Moe maar zeer gelukkig: we hebben de terreurverdachte gisterennacht gevat in Duitsland", liet de politie deze ochtend weten op Twitter. Afgelopen weekend werden al vier andere mannen opgepakt in het kader van het onderzoek. Twee van hen zijn ondertussen weer vrij.

Duitsland is in hoge staat van paraatheid sinds in juli op één week tijd twee terroristische aanslagen werden uitgevoerd die werden opgeëist door IS en het werk waren van asielzoekers. Sinds 2007 heeft de Duitse politie bovendien minstens vijf islamistische aanslagen verijdeld.

Bekijk ook: