Dossier President Trump

Bitsig tweede debat tussen 2 kemphanen

Het tweede debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump heeft het verwachte vuurwerk opgeleverd. We kregen een erg bitsig debat, waarin beide kandidaten het niet nalieten om de tegenstander persoonlijk aan te vallen. Trump kwam ook terug op de gelekte fragmenten die vorige week opdoken: “Ik bied mijn excuses aan, maar het was niet meer dan kleedkamerpraat. Wat Bill Clinton deed, is veel erger.”

Clinton en Trump begroetten elkaar nog vriendelijk tijdens het eerste debat, maar dat was dit keer niet het geval. Het publiek kreeg een ijskoude begroeting tussen de twee kemphanen. Daarmee was de toon voor het debat onmiddellijk gezet.

"Ware gelaat"
Al vroeg tijdens het debat was er aandacht voor de video uit 2005, waarin Trump zich denigrerend uitlaat over vrouwen. Volgens Clinton toont dit het ware gelaat van Trump. "De video representeert exact wie hij is. We hebben hem vrouwen zien beledigen, in verlegenheid zien brengen, we hebben hem zien punten geven aan vrouwen", aldus Clinton. "En niet alleen de video roept vragen op over de geschiktheid. Hij heeft immigranten, moslims, gehandicapten, ... beledigd in het verleden. Dit is niet wie wij zijn als de Verenigde Staten. We moeten Amerika niet opnieuw groot maken, Amerika is al groot, omdat het land goed is. De Amerikanen moeten elkaar sterker maken."

"Locker room talk"
Trump noemt de uitspraken op de video "locker room talk" en verontschuldigde zich opnieuw voor de uitspraken. Trump haalde daarop aan dat "IS ondertussen hoofden afhakt en zoveel slechte dingen doen over heel de wereld. Ik zal IS met de grond gelijk maken", aldus Trump, die erop wijst dat de aandacht moet uitgaan naar de belangrijke zaken. "We moeten het land groots, veilig en rijk maken."

"Je hoort in de gevangenis"
Het ene schandaalonderwerp werd opgevolgd door het andere: de e-mails van Hillary Clinton. Trump beloofde, als hij verkozen wordt tot president, een onderzoek te openen naar het gebruik van een private e-mailserver door Hillary Clinton toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. "Als ik win stel ik een speciale procureur aan om een licht te werpen op uw situatie, want er zijn nog nooit meer leugens, en verborgen zaken geweest", aldus Trump, die stelt dat Clinton in de gevangenis moet zitten.

Clinton verontschuldigde zich opnieuw voor het gebuik van de private server, en stelt dat ze haar verantwoordelijken neemt. "Er zijn echter geen bewijzen dat iemand de server heeft gehackt, of dat de geclassificeerde informatie in de verkeerde handen is terechtgekomen", aldus de Democrate, die toevoegt dat "het goed is dat iemand met het temperament van Donald Trump niet verantwoordelijk is voor de rechtspraak in ons land".

Obamacare
Daarna werd het debat inhoudelijker: Clinton pleitte voor een aanpassing van Obamacare, het systeem van ziekteverzekering dat momenteel onder vuur ligt omdat de premies fel stijgen. "Als we opnieuw konden beginnen, hadden we een ander systeem gekozen. Maar het is nu beter om verder te bouwen op deze fundering." Trump pleitte dan weer voor de volledige afschaffing, maar komt niet met een duidelijk alternatief op de proppen. "Ik pleit voor grotere concurrentie tussen verzekeringsmaatschappijen".

Aanval op vicepremier
Een opvallend moment tijdens de vragen over het buitenlandse beleid van beide kandidaten. Mike Pence, de running mate van Trump, had tijdens zijn debat gezegd dat de Verenigde Staten bereid moeten zijn om terug te slaan als de Russen bondengenoten blijven bombarderen. "Hij en ik hebben daarover niet gesproken: ik ben het niet met hem eens", pareerde Trump tijdens dit debat.

Positief einde
De laatste publieksvraag was er een die niemand meteen verwachtte. Beide kandidaten moesten iets positief zeggen over de andere. Clinton looft de kinderen van Trump, terwijl Trump zijn concurrente prijst voor haar vechtlust en het feit dat ze nooit opgeeft.

Laatste rechte lijn
Volgende week vindt in de nacht van woensdag op donderdag het laatste debat plaats tussen Clinton en Trump. Ook dat debat kunt u met ondertiteling live volgen op VTMNIEUWS.be en op VTM.