Dossier President Trump

Kan Trump zich nog redden met debat?

Donald Trump en Hillary Clinton gaan vannacht om 3.00 uur voor de tweede keer in debat. Na zijn vrouwonvriendelijke uitspraken is Trump behoorlijk in het defensief gedrongen en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen.

‘De oorlog van woorden’, zo noemen Amerikaanse media het tweede debat. Maar hoe zwaar speelt dit mee? We vroegen het aan professor Wlezien, één van de grote autoriteiten in de VS bij onderzoek naar verkiezingen. “Dit is uitzonderlijk. We weten veel over de impact van debatten, we weten veel over de nationale conventies maar we weten echt weinig over de impact dit soort nieuws. Het is moeilijk in te schatten op voorhand”, zegt hij.

De helft van de vragen komen vanavond van mensen, gesteld via het internet. Elk antwoord mag twee minuten duren, en de moderator mag dan nog één minuut doorvragen.

Clinton op kop
Volgens de meeste peilingen stijgt Clinton lichtjes sinds het vorige debat. Ze ligt een paar procenten voor.

Kan Trump nog winnen?
Enkele uren voor het debat gaat het maar over één ding: kan Trump de verkiezingen eigenlijk nog winnen? "De Amerikaanse pers zegt dat hij met het lekken eigenlijk niet meer kan winnen", zegt VTM NIEUWS-correspondent Greet De Keyser.

Vooral op de onbesliste kiezers is de impact enorm. "Die tillen wél zwaar aan de uitspraken van Trump", zegt Greet De Keyser. Bovendien ligt Clinton voorop in de meeste strijdstaten, de staten die de presidentsverkiezingen beslissen. "Het wordt nu wel heel erg moeilijk, zo niet onmogelijk om die achterstand in te halen."

Verontschuldigingen?

Na de gelekte tape wordt nog meer uitgekeken naar het tweede debat. "Acht op de tien Amerikanen hebben de video gezien en mensen willen dat Trump zich oprecht excuseert", zegt Greet De Keyser. Of Trump dat zal doen, valt nog af te wachten.

Bekijk ook: