Meer dan 140 doden bij aanslag op begrafenis

Bij zware luchtaanvallen tijdens een begrafenis op de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn meer dan 140 doden en ruim 500 gewonden gevallen. De Verenigde Staten gaan hun militaire steun aan de Arabische coalitie in Jemen nu onderzoeken. De rebellen beschuldigen de coalitie, die geleid wordt door Saoedi-Arabië. Maar die ontkent dat ze achter het bombardement zitten.

De Jemenitische hoofdstad Sanaa is sinds september 2014 in handen van de sjiitische Houthi-rebellen. De soennitische regering op de vlucht krijgt de steun van grote buur Saoedi-Arabië. "De veiligheidssamenwerking met Saudi-Arabië is geen blanco cheque", zei Ned Price, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad. Volgens hem startten de VS naar aanleiding van de aanvallen van gisteren "en andere incidenten" een "onmiddellijk onderzoek" naar de Amerikaanse steun aan de coalitie in Jemen geleid door Saoedi-Arabië. Die steun was volgens Price al sterk verminderd.

Washington, zo stelt Price in zijn verklaring, is bereid om zijn steun aan te passen zodat die beter in overeenstemming is met de principes, waarden en belangen van de VS.

Hij zegt dat de Verenigde Staten "zwaar verontrust" zijn door de aanvallen die gisteren uitgevoerd werden op de Jemenitische hoofdstad Sanaa, waarbij meer dan 140 doden en meer dan 525 gewonden vielen. De sjiitische Houthi-rebellen beschuldigden de Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië ervan verantwoordelijk te zijn voor de aanvallen, wat door de coalitie zelf ontkend wordt.