Duitse politie houdt klopjacht op Syriër

In de Oost-Duitse stad Chemnitz heeft de politie in het kader van de grote politieactie van vanmiddag drie mensen gearresteerd. In het huis dat werd bestormd door de politie vond de politie drie explosieven. Momenteel houdt de politie een klopjacht op een 22-jarige Syriër die ervan wordt verdacht een bomaanslag voorbereid te hebben.

De drie worden ervan verdacht banden te hebben met de 22-jarige Syriër die op de vlucht is geslagen toen de politie een appartement in Chemnitz doorzocht in verband met de mogelijke voorbereiding van een aanslag. Twee zijn nabij het centraal station van Chemnitz gearresteerd, een derde nabij het appartement. Zowel het station als het appartementsgebouw waren tijdens de raid in 'lockdown'.

Zowel het station als het appartementsgebouw waren tijdens de raid in "lockdown", en er zijn evacuaties verricht. Wegens bomalarm is het station deels voor reizigers gesloten. Een robot doorzoekt op de sporen een rode koffer die de twee aldaar gearresteerde lieden bij zich hadden.

Springstoffen
In de woning zijn honderden grammen "hoog explosieve materialen" gevonden, in die mate dat zij niet zonder voorzorgen te nemen kunnen worden weggebracht. Er zijn nieuwe evacuatiemaatregelen nodig.

Explosie
Er is een explosie gehoord maar het ging om een maatregel van de politie om ergens binnen te raken. Volgens de politie is een gezochte persoon is niet gevonden en momenteel voortvluchtig. Het gaat om de 22-jarige Syriër Jaber Akbakr die vorig jaar als vluchteling naar Duitsland is gekomen. De Duitse binnenlandse veiligheidsdiensten hielden hem al een tijdje in de gaten, aldus Focus online. Hij zou een aanslag op een Duitse luchthaven willen hebben plegen. Hij zou ook banden hebben met terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Een politiewoordvoerder zei dat de situatie "onder controle" is en dat de bevolking "kalm" is. "Er is geen reden tot paniek", verzekerde hij. De woordvoerder verduidelijkte dat de binnenlandse veiligheidsdiensten de informatie hadden bezorgd die tot de operatie heeft geleid.

De politie roept mensen op via Twitter om het gebied te mijden en geen foto's of beelden van de politieactie te verspreiden. Dit kan de actie in gevaar brengen zeggen ze.