President Colombia wint Nobelprijs Vrede

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos krijgt dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede. Dat heeft de voorzitter van het Nobelcomité in Oslo bekendgemaakt. Santos werd gekozen wegens zijn "resolute pogingen om na meer dan vijftig jaar een einde te maken aan de burgeroorlog" in het Latijns-Amerikaanse land. Die oorlog heeft minstens 220.000 mensenlevens gekost en bijna zes miljoen mensen zijn dakloos. De uitreiking aan de president is echter verrassend omdat zijn vredesakkoord met de Farc-rebellen in een referendum verworpen werd.

Santos was, na het akkoord met de rebellen van het Farc, een van de favorieten voor de gegeerde prijs. Dat het akkoord met het Farc zondag tijdens het referendum werd verworpen, dreigde echter roet in het eten te gooien. Een hele nipte meerderheid - 50,2 procent - had in het referendum 'neen' gestemd, wellicht omdat ze vinden dat de rebellen er te goed vanaf komen. Santos beloofde meteen dat hij opnieuw zou onderhandelen. Hij was niet verplicht om een referendum te organiseren in verband met het akkoord, maar de resultaten van de volksstemming zijn wel bindend.

"Blijven streven naar vrede"
"Ik zal me niet overgeven en zal blijven streven naar vrede", zei de president na het referendum. Santos benadrukte dat "het staakt-het-vuren en de beëindiging van de vijandelijkheden van kracht blijven en zullen blijven". "De mensen van Colombia hebben geen 'nee' gezegd tegen vrede", klinkt het, "maar tegen dit specifieke akkoord. Er is nu een positieve wind ontstaan om het vredesproces verder te zetten. Dit was een sterk signaal om te voorkomen dat de burgeroorlog weer oplaait."

376 genomineerden
Er waren dit jaar liefst 376 genomineerden voor de prijs, het hoogste aantal ooit. Grote favoriet waren de Witte Helmen, die dagelijks slachtoffers van onder het puin redden in Syrië. Andere kandidaten waren onder andere klokkenluider Edward Snowden, de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege, de vele vrijwilligers die op de stranden van Griekse eilanden klaarstaan om vluchtelingen op te vangen, de Russische mensenrechtenactiviste Svetlana Gannushkina, en - omstreden - de onderhandelaars van de Iraanse nucleaire deal: John Kerry, Federica Mogherini en Mohammad Javad Zarif.

Bekijk ook: