EU-parlementslid in ziekenhuis 'na klap'

Het Britse Europarlementslid Steven Woolfe, één van de favorieten om leider van UKIP te worden, is gisteren naar het ziekenhuis overgebracht na een "woordenwisseling" met partijgenoten in Straatsburg. Dat heeft boegbeeld Nigel Farage meegedeeld. Volgens sommige bronnen zou Woolfe een klap gekregen hebben van een partijgenoot. Farage heeft nu een onderzoek heeft gevraagd naar het incident.

"Ik betreur ten zeerste dat Steven Woolfe is ingestort en naar het ziekenhuis is gebracht na een woordenwisseling in een vergadering met Europarlementsleden van UKIP", zo meldde Farage. Farage omschreef de toestand van Woolfe als "ernstig". Op foto's is te zien hoe het Europarlementslid in één van de gangen van het parlement bewusteloos op de grond lag. 

Sommige media maakten gewag van een hersenbloeding, maar Woolfe heeft intussen via een mededeling laten verstaan dat hij er minder erg aan toe is dan eerder werd bericht. "De CT-scan heeft aangetoond dat er geen bloedklonter in het brein is", aldus de Brit, die uitgerekend gisteren zijn 49ste verjaardag mocht vieren. Hij moest wel nog enkele bijkomende tests ondergaan en een nacht in het ziekenhuis blijven ter observatie. 

Meer dan "woordenwisseling"
Volgens mediaberichten was er ook meer aan de hand dan een loutere "woordenwisseling". Europarlementslid Roger Helmer zei aan de Britse openbare omroep BBC dat er "een levendige gedachtenwisseling" plaatsvond, maar hij wou geen details verstrekken over de "vertrouwelijke" gebeurtenis. Andere bronnen binnen de partij vertelden de BBC dat Woolfe een klap had gekregen van een partijgenoot. Het Britse persbureau PA citeerde dan weer insiders die beweren dat de ruzie in het Europees Parlement draaide rond een voorstel van Woolfe om aansluiting te zoeken bij de conservatieve partij.

Het incident komt op een erg ongelegen moment voor UKIP. De anti-Europese partij voerde met succes campagne voor een Brits vertrek uit de Europese Unie, maar is stuurloos sinds het Brexit-referendum van 23 juni en het vertrek van Farage als partijleider. Zo besloot Diane James amper achttien dagen na haar verkiezing tot opvolgster van Farage om het voorzitterschap van de partij te laten schieten. Woolfe, die bij die verkiezing was uitgesloten omdat hij zijn kandidatuur te laat had ingediend, had woensdag bekendgemaakt dat hij kandidaat is om Diane James op te volgen.